Coeliakie

Een gezonde dunne darm is aan de binnenkant bekleed met darmvlokken die ervoor zorgen dat de oppervlakte voor voedselopname wordt vergroot. De darmvlokken zelf zijn weer bekleed met cellen die verantwoordelijk zijn voor het uitscheiden van enzymen voor de voedselvertering. Coeliakie is een overgevoeligheid van de dunne darm voor gluten (Gluten is een verzameling van eiwitten die voorkomen in tarwe, haver, rogge en gerst). Als iemand met Coeliakie gluten eet, kunnen de darmvlokken geheel of gedeeltelijk verdwijnen met alle gevolgen van dien. Het verdwijnen van de darmvlokken is een langdurig proces dat in het eerste gedeelte van de dunne darmen begint. Als ongeveer tweederde van de dunne darm beschadigd is, worden de symptomen duidelijk. Coeliakie kan op iedere leeftijd naar voren komen en draag je je hele leven bij je. 

Symptomen verschijnen bij jonge kinderen zo'n drie tot vijf maanden na de introductie van glutenhoudende producten. Ze weigeren het voedsel en ontwikkelen een groeiachterstand. Later zijn ge´rriteerdheid en lusteloosheid veel voorkomende klachten. Het kind kan ook een dikke buik krijgen, lichtgekleurde, sterk ruikende ontlasting en diarree. Ondervoeding kan dan het gevolg zijn. Bij oudere kinderen komen de klachten gewichtsverlies en verminderde eetlust vaak voor, Volwassenen hebben vaak wat vage klachten zoals vermoeidheid en lusteloosheid. De diagnose kan bij jonge kinderen alleen gesteld worden door het weglaten van het gluten uit de voeding. De symptomen zullen dan verdwijnen. Daarna worden er weer gluten in de voeding gebruikt om te kijken of de symptomen inderdaad weer terugkomen. Als dat het geval is, is de diagnose Coeliakie gesteld. Bij oudere kinderen en volwassenen kan de diagnose gesteld worden aan bloedonderzoek en een darmonderzoek.

Glutensensitiviteit

Sommige mensen reageren op gluten zonder dat bloedwaarden of darmonderzoek afwijkend is/zijn. Dit noemen we glutensensitiviteit en klachten verdwijnen dan bij het volgen van een glutenvrij dieet

Behandeling

Het volgen van een glutenvrij dieet is noodzakelijk om de symptomen te laten verdwijnen. De darmvlokken zullen zich in enkele maanden tot een jaar weer volledig hertstellen. Het is niet eenvoudig om dit dieet te volgen aangezien we gewend zijn veel gluten in onze voeding te gebruiken. Producten waar de granen tarwe, rogge, haver en gerst in zijn verwerkt mogen niet gebruikt worden. Brood, koek, macaroni en vermicelli zijn dus niet toegestaan. Zelfs worst mag niet gebruikt worden, omdat tarwemeel gebruikt wordt om de worst te binden. 

Neem voor meer informatie over de behandeling van Coeliakie, contact met ons op. 

 

copyright @Diadem2018 - info@diadem.nl - index