Maag- & darm-klachten

De darm is het grootste orgaan van ons lichaam en daarom heel belangrijk voor ons lichaam. In de darmen worden al onze voedingstoffen opgenomen en de darmen spelen een belangrijke rol bij onze weerstand tegen ziektes en infecties. Helaas is een goed werkende darm niet altijd vanzelfsprekend. Een goede darmwerking is o.a. afhankelijk van voeding.

Heb je darmklachten, bv Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) of problemen met je stoelgang? Laat dan ook eens naar je voeding kijken. Je voeding aanpassen heeft invloed op de darmflora (microbioom) en kan je klachten verminderen. Bij het prikkelbare darm syndroom (PDS) kan ook het FODMaP dieet worden toegepast.

FODMaP

Middels het FODMaP dieet probeer je te achterhalen welke producten klachten geven.
Het dieet start met een eliminatiefase waarin je 4-6 weken veel producten, die rijk zijn aan FODMaPS’s, laat staan. Vervolgens worden de FODMaP rijke producten weer stap voor stap toegevoegd.
Het dieet kan behoorlijk ingrijpend zijn en het is dan ook verstandig dit in samenwerking met een diëtist te volgen. Zo zorg je ervoor dat je niet onnodig producten en voedingsmiddelen weglaat, dat je de juiste keuzes maakt en dat je voeding voldoende voedingsstoffen levert.