Barbecueën is een heerlijke manier om van een maaltijd te genieten, vooral tijdens warme dagen. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je barbecue niet alleen lekker, maar ook gezond blijft.
Hoeveelheid per Persoon
Bij een barbecue is het gemakkelijk om te veel te eten. Gebruik de volgende richtlijnen om een gebalanceerde maaltijd samen te stellen:
- 2-3 stukjes mager vlees
- 1 stukje vis
- 4 plakjes (bruin) stokbrood met light kruidenkaas/zelf gemaakte knoflooksaus
- Groente van de barbecue en/of rauwkost salade
- 1-2 eetlepel (s) saus voorkeur zelf gemaakt
- Als toetje: een fruitspies of waterijsje
Voor de barbecue begint
Voordat de barbecue warm is, staan vaak het brood en de sausjes al op tafel. Om te voorkomen dat je hiervan te veel eet, kun je rauwkost zoals paprika, komkommer of wortel in reepjes neerzetten. Zet ze in een glaasje met wat zuivelspread onderin voor een aantrekkelijke presentatie.
Vlees
Kies bij voorkeur voor magere vleessoorten of gevogelte. Goede opties zijn:
- Varkensfricandeau
- Varkenshaas
- Biefstuk
- Entrecôte
- Runderlapjes
- Kipfilet
- Kalkoenfilet
Marineer het vlees van tevoren zodat het zonder extra saus ook lekker is. We raden aan om niet meer dan 2-3 stukjes vlees te eten.
Vis
Vis is ook een uitstekende keuze voor de barbecue. Combineer een stukje vis met kruiden en groenten. Leg de vis op een stuk aluminiumfolie, vouw de folie dicht tot een pakketje, en leg dit op de barbecue. Zo blijft de vis sappig en vol van smaak.
Sausjes
Sausjes bevatten vaak veel vetten en zijn daardoor calorierijk. Tegenwoordig zijn er echter lichtere opties beschikbaar, zoals light kruidenkaas of light zuivelspread. Rode sauzen bevatten over het algemeen minder calorieën dan witte sauzen. Je kunt ook zelf een mager sausje maken, zoals tzatziki of een ander Yoghurt-based sausje.
Wat Zit Erin?
Hier is een overzicht van het aantal calorieën in enkele populaire barbecue-producten:
Product | Kcal | Product | Kcal |
Kipfilet stokje, 80 gram | 80 | Sparerib, 110 gram | 220 |
Witvis, 100 gram | 110 | Barbecue worstje | 220 |
Zalm, 100 gram | 185 | Hamburger | 274 |
Kalkoenburger | 217 | Speklap | 380 |
Gamba’s van de BBQ
Recepten en foto’s van https://www.leukerecepten.nl
Ingrediënten
Voor 5 spiesen
300 gr grote rauwe garnalen in schaal ( ontdooid )
3 schijven ananas
optioneel: Kokosrasp om te garneren
Marinade:
70 ml kokosmelk (Go-Tan)
Snuf chilivlokken
eetlepel honing
eetlepel olie
Sap van 1 limoen
Paar takjes koriander
Benodigdheden
5 metalen of houten spies