De meeste voedingsrichtlijnen adviseren om dagelijks vijf porties groenten en fruit te eten. Maar wist je dat dit eigenlijk te weinig is?
Je mag gerust wat meer opscheppen! Uit een grootschalig onderzoek, gebaseerd op maar liefst 150 wetenschappelijke publicaties, blijkt dat bijna acht miljoen sterfgevallen wereldwijd voorkomen kunnen worden als iedereen dagelijks 8 tot 10 porties groenten en fruit zou eten. Dat komt neer op ongeveer 800 gram per dag.
Maar wat is nu precies een portie? Het hangt af van wat je eet. Een portie fruit is bijvoorbeeld 80 gram, wat neerkomt op een kleine banaan of een appel. Voor gekookte groenten, zoals spinazie of erwten, geldt dat drie volle eetlepels een portie vormen.
Of je nu houdt van citrusvruchten, bladgroenten, paprika’s, wortelen, koolsoorten broccoli en waterkers—ze zijn allemaal geassocieerd met een lagere kans op ziektes. Hoewel er nog meer onderzoek nodig is om te ontdekken welke soorten groenten en fruit echt uitschieters zijn, is één ding zeker: meer is beter!