Vitamine D

De herfst is weer begonnen. Dit betekent dat het belangrijk is om extra vitamine D in te nemen. Vitamine D is een van de weinige vitamines die het lichaam zelf kan aanmaken in de huid onder invloed van zonlicht (ultraviolette straling). Echter is de kracht van de zon in de winter laag staat om vitamine D aan te maken.

Vitamine D komt ook voor in verschillende voedingsmiddelen zoals vette vis, volle melkproducten, eieren en is toegevoegd aan margarine, halvarine en baken braad producten1.
De hoeveelheid vitamine D die wij aanmaken en die wij via de voeding binnenkrijgen is echter niet genoeg. Daarom is het belangrijk vooral in de herfst/winter om vitamine D te supleren.

Waarom is vitamine D belangrijk?
Vitamine D heeft verschillende gezondheid effecten. Het zorgt voor sterke botten en tanden. Het ondersteunt de opname van calcium en fosfor uit de voeding. Vitamine D is nodig om botontkalking (osteoporose) zoveel mogelijk te beperken. Daarnaast speelt vitamine D een rol in de preventie bij hart en vaatziekten, auto-immuunziekten en kanker. Ook heeft vitamine D een gunstig effect op luchtweginfecties2.

Suppletie-adviezen vitamine D per dag
Groep  Leeftijd (jaar) Wie uit deze groep Extra vitamine D
in microgram  (mcg)
Kinderen  0 t/m 3 Iedereen  10
Mannen en vrouwen 4 t/m 49 Met een donkere (getinte) huidskleur  10
  4 t/m 49 Als je overdag niet veel in de zon komt of de huid bedekt  10
 Volwassenen 50 t/m 69 Iedereen  10
 Ouderen 70 en
ouder
Iedereen  20
Zwangere
vrouwen
  Iedereen  10

Kies bij voorkeur voor vitamine D3 dit is de actieve vorm van vitamine D en zal beter worden opgenomen in het lichaam

Vitamine D is een vet oplosbare vitamine. Dit wil zeggen dat het beter wordt opgenomen in de darmen als er vet aanwezig is. Kies er daarom voor om vitamine D in te nemen bij de warme maaltijd.

Vitamine D en dementie

Helpt vitamine D suppletie bij het voorkomen van dementie? Australische onderzoekers hebben een direct verband gevonden tussen een tekort aan vitamine D en dementie. Er zijn verschillende manieren waarop vitamine D invloed kan hebben op het brein. De vitamine D receptoren in de hypothalamus zouden een neurosteroïde functie hebben en de groei van en rijping van zenuwcellen vergroten.

Ook speelt een vasculair mechanisme een rol. Aangezien vitamine D een rol speelt in de regulatie van de bloeddruk en een kleinere kans op trombose.

Ten derde kan vitamine D het brein gezond houden door het beperken van neuro vasculaire* schade door toedoen van ontstekingen en amyloïde-eiwitten.

Dementie voorkomen?
In de onderzochte Britse populatie zou bijvoorbeeld tot wel 17 procent van de gevallen van dementie voorkomen kunnen worden door het vitamine D-gehalte naar een adequate inname te brengen. Hier is in landen waar een groot deel van de populatie een vitamine D tekort heeft nog veel winst te behalen.

Dementie is een complexe aandoening, meerdere factoren spelen een rol op het ontwikkelen van de ziekte. O.a. bijvoorbeeld leefstijl en het krijgen van voldoende mentale uitdaging. Voor vitamine D en dementie geldt dat het belangrijk is een tekort te voorkomen. Voor iedereen die via zonlicht niet voldoende vitamine D aanmaakt is suppletie aanbevolen.

 

verpleegtehuizen wonen standaard vitamine D-supplementen te geven.
Bron:
1. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-d.aspxBeide
2 University of South Australia

  1. https://www.bmj.com/content/356/bmj.i6583

*hersenen, het zenuwstelsel en het hart- en vaatstelsel