Maag- & darm-klachten


De darm is het grootste orgaan van ons lichaam en daarom heel belangrijk voor ons lichaam. In de darmen worden al onze voedingstoffen opgenomen en de darmen spelen een belangrijke rol bij onze weerstand tegen ziektes en infecties. Helaas is een goed werkende darm niet altijd vanzelfsprekend. Een goede darmwerking is o.a. afhankelijk van voeding.

Heeft u darmklachten, bv Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) of problemen met de stoelgang? Denk dat ook aan voeding! Het aanpassen van de voeding heeft invloed op de darmflora (microbioom) en kan klachten verminderen. Bij het prikkelbare darm syndroom (PDS) kan ook het FODMaP dieet (of een deel ervan) worden toegepast.

FODMaP

Middels het FODMaP dieet proberen we te achterhalen welke producten klachten geven.
Het dieet start met een eliminatiefase waarin u, 4-6 weken veel producten, die rijk zijn aan FODMaPS’s, laat staan. Vervolgens worden de FODMaP rijke producten weer stap voor stap toegevoegd.
Het dieet kan behoorlijk ingrijpend zijn en het is dan ook verstandig dit in samenwerking met een diëtist te volgen. Zo zorgt u ervoor dat u niet onnodig producten en voedingsmiddelen weglaat, dat u de juiste keuzes maakt en dat uw voeding voldoende voedingsstoffen levert.

Goed om te weten is, dat we binnen voedingsadviesbureau Diadem altijd breed kijken naar de factoren die van invloed zijn op de klachten. Vaak gebruiken we daar een klachtenlijst/conditielijst voor. Veel van deze klachten zijn met voeding te ondersteunen.