Duurzaam eten is goed voor het milieu én de gezondheid. De 3 belangrijkste stappen die gezet kunnen worden zijn: minder vlees en meer plantaardig eten, minder voedsel verspillen en niet meer eten dan nodig is. Lees hieronder 7 tips om duurzamer te eten.
De 3 belangrijkste stappen om mee te beginnen:
- Eet minder vlees: kies vaker peulvruchten en noten
Een stukje vlees is lekker op z’n tijd. Maar veel vlees eten is heel belastend voor het milieu. Dat geldt vooral voor rood vlees. Vervang rood en bewerkt vlees daarom vaker door peulvruchten zoals bonen, linzen of kikkererwten, ongezouten noten en ei. Dit zijn goede vleesvervangers die het milieu minder belasten. Zet ze elke week een keer op het menu. Dit is een makkelijke manier om al 3 dagen per week vegetarisch te eten. Kies daarnaast 1 dag per week voor duurzame vis. De smaak van vis vervangen? Doe dan ingrediënten met een hartige smaak door het eten. Zoals champignons, tomaten, bleekselderij, kruiden, gerookte paprikapoeder of pijnboompitten. Zie de afbeelding hieronder voor het kiezen van duurzame vis.
Afbeelding 1
- Verspil zo min mogelijk voedsel: koop en kook op maat
Er worden kliekjes gegeten? Goed bezig. Maar het kan nog beter. Door op maat te kopen en koken en slim te bewaren, wordt er al snel minder eten weggegooid. Minder verspillen levert veel winst op voor het milieu. Want eten is dan niet voor niets geproduceerd en naar de winkel gebracht. Enkele tips:
- Koop op maat: maak een weekplanning en een boodschappenlijstje.
- Kook op maat: gebruik een keukenweegschaal, maatbeker of Eetmaatje van het Voedingscentrum.
- Bewaar slim: bewaar eten op de juiste plek, dan blijft het langer goed, en let op de datum.
Gooi producten met een verlopen ‘ten minste houdbaar tot’-datum, zoals zuivel, niet weg. Kijk, ruik en proef om de kwaliteit te beoordelen. Zo wordt er minder verspild.
- Eet op maat, en niet te veel snacks en snoep
Elk lichaam heeft eten en drinken nodig. Door niet meer te nemen dan het lichaam nodig heeft, wordt er niet meer voedsel gemaakt en vervoerd dan nodig. Dat is gunstig voor het milieu. Als iedereen die te veel eet, minder gaat eten, levert dit ook winst op voor de gezondheid.
Kies vooral groente, fruit en volkoren graanproducten. En laat ongezonde producten, zoals snacks en snoep, vaker staan. Want die belasten het milieu onnodig veel en leveren veel calorieën.
Nog meer doen om duurzaam te eten? Bekijk de volgende 4 stappen:
- Drink vooral kraanwater, thee en koffie
Voor het milieu is kraanwater de beste keuze. Verder is 3 koppen thee per dag goed en ook koffie (max. 2-4 koppen/dag) zonder suiker staat in de Schijf van Vijf.
Frisdranken, sappen en alcohol zijn niet goed voor de gezondheid. En ze belasten het milieu vanwege de productie in de fabriek, de verpakkingen en het transport. Toch een fruitige smaak? Probeer eens water met fruit of kruiden erin, bijvoorbeeld gember met sinaasappel of komkommer en munt.
- Eet voldoende zuivel en kaas, maar niet meer dan nodig
Voor de gezondheid is het advies om elke dag 2 tot 3 kleine porties zuivel te nemen (melk, yoghurt of magere kwark: samen 500 ml) en zo’n 40 gram kaas (ongeveer 1 voorgesneden plak). Meer is niet nodig en heeft een grote impact op het milieu.
Wordt er meer kaas gegeten? Beleg dan de boterham wat vaker plantaardig. Bijvoorbeeld met 100% pindakaas of notenspread, zelfgemaakte hummus of doperwtenspread, banaan, aardbei, komkommer en tomaat.
- Kies seizoensproducten en kijk naar herkomst
De meeste soorten groente en fruit worden in een bepaald seizoen geoogst. Dit worden seizoensproducten genoemd. Ze belasten het milieu minder, omdat ze snel van het land naar de winkel gaan. Andere soorten worden het hele jaar door geoogst of bewaard en zijn altijd een duurzame keuze. Denk aan bietjes, broccoli, rode kool, ui en wortels.
Producten van buiten Europa, die met het vliegtuig komen, zijn minder duurzaam. Dat geldt ook voor groente uit verwarmde kassen. Deze kassen verbruiken veel energie.
- Kies voor top keurmerken
Op producten staan soms duurzaamheidskeurmerken. Kies voor duurzame producten met een top keurmerk. Dit zijn producten beter voor het milieu en de dieren. Er zijn 12 top keurmerken. Voorbeelden zijn Europees Biologisch, EKO en Beter Leven 2 of 3 sterren voor vlees en eieren, en MSC of ASC voor vis. Kies bij koffie en thee voor Fairtrade en Rainforest Alliance. Er is ook een top keurmerk specifiek voor klimaat: Climate Neutral Certified.
Via de volgende link kunt u zien wat u nog beter kunt doen qua duurzaamheid:
https://www.voedingscentrum.nl/nl/duurzaam-eten/doe-de-voedselafdruk.aspx
Bron: Voedingscentrum. (z.d.-a). Duurzaam eten in 7 stappen. Geraadpleegd op 31 augustus 2022, van https://www.voedingscentrum.nl/nl/duurzaam-eten/duurzaam-eten-in-7-stappen.aspx
Bron afbeelding:
Consumentenbond. (2021, 21 februari). Zo kies je duurzame vis [Infographic]. Duurzame vis: zo kies je in de viswinkel. https://cloudfront.consumentenbond.nl/binaries/content/gallery/cbhippowebsite/tests/gezond-eten/afbeeldingen/infographic-duurzame-vis-1200×800.png