Leefstijl


 
 

Leefstijl is een breed begrip. Vaak is er aandacht voor gezonde voeding, voldoende beweging, niet roken, geen alcohol of met mate en goed omgaan met stress.

Het stimuleren van een gezonde leefstijl is de core business van de diëtist. Ook speelt de diëtist een rol in verandering van leefstijl na bijvoorbeeld een ziekte.

Aan de hand van bijvoorbeeld Positieve Gezondheid of het leefstijlroer kijken wij naar verschillende pijlers zoals voeding, beweging, ontspanning en slaap. Maar ook uw sociale omgeving en zingeving kunnen aan bod komen. Aan de hand daarvan kijken wij samen hoe er kleine stappen gemaakt kunnen worden om uw doel te bereiken en daarmee uw leefstijl kunnen veranderen zodat u zich energieker en gezonder voelt.

 

Een gezonde leefstijl draagt bij aan het gezond ouder worden. Gevarieerd en gezond eten verlaagt het risico op bijvoorbeeld diabetes type 2, verhoogt cholesterol en verhoogde bloeddruk.

Bewegen zorgt voor ontspanning en draagt bij aan een gezonde leefstijl omdat het risico op het ontwikkelen van ziekten zoals hart en vaatziekten, diabetes, depressieve klachten en kanker verkleind maar draagt ook bij aan ontspanning en omgaan met stress. Vaak verbeterd de slaap en krijgt u meer energie.

Zoals u heeft kunnen lezen zijn er verschillende aspecten die bijdragen aan een gezonde leefstijl. Ons doel is om samen te kijken op welk vlak u verandering kunt aanbrengen en hier samen een plan voor te maken zodat u uw doelen kunt behalen.

 

Leefstijlcoach

 De leefstijl coach is uw gids als het gaat om verandering. Er wordt tegenwoordig veel van ons verwacht. Er zijn veel prikkels, verwachtingen, een groot aanbod aan voeding en informatie. Wij kunnen hier niet goed mee omgaan. Veel mensen zijn hierdoor moe, gestrest en/of te zwaar.

De leefstijlcoach helpt u om helder te krijgen wat voor u belangrijk is. En leert u hoe u grip kunt krijgen op u gewoontes/leefstijl. Op deze manier werkt u samen naar u eigen doel.

Kenmerken van een leefstijlcoach:

  • De leefstijlcoach behandeld geen ziekte zoals diabetes, verhoogd cholesterol of bijvoorbeeld voedselintoleranties. Hiervoor kunt u terecht bij een diëtist.
  • De leefstijlcoach werkt samen naar uw doel. Bijvoorbeeld meer energie hebben, afvallen, meer bewegen.
  • De leefstijlcoach onderzoekt samen u dagelijkse gewoontes die u helpen om u doel te bereiken. Bijvoorbeeld op het gebied van omgaan met stress en ontspanning, dagindeling, voeding, slaap of bewegen.
  • De leefstijl coach begeleid in het trainen van nieuwe gewoontes zodat u steeds dichter bij u doel komt.

Het belangrijkste is dat u leert hoe u goede keuzes kunt maken. Keuzes die bij u passen. Daarnaast kijkt u samen met de leefstijlcoach hoe u uw doel kunt bereiken door deze te verdelen in subdoelen. Zodat u ook u voortgang kan zien, gemotiveerd blijft en nieuwe gewoontes kunt volhouden.