Voedselallergie en intolerantie


Krijt u na het eten klachten zoals jeuk in de mond, benauwdheid en/of maag-darmklachten? Misschien heeft u dan een voedselallergie of –intolerantie.

Voedselallergie

Bij een voedselallergie kunt u denken aan een primaire allergie of een kruisallergie.
Bij een primaire allergie reageert uw lichaam op de eiwitten van een product, bijvoorbeeld een pinda of een hazelnoot. Dit kan heftige reacties geven wanneer iemand met een allergie per ongeluk dit product eet. Bijvoorbeeld in een stukje chocolade of een koekje.
Bij een kruisallergie bent u niet allergisch voor het product zelf, maar lijken de eiwitstructuren van dit product op de eiwitten waar u allergisch voor bent. Een voorbeeld hiervan is bijv. iemand met hooikoorts die ook reageert op fruit en/of noten. Deze reacties zijn veelal milder, maar dit hoeft niet. Een reactie kan bijvoorbeeld verergeren door stress, alcohol, vermoeidheid of sporten.

Heeft u last van een voedselallergie? Dan kan onze diëtist u helpen om u wegwijs te maken in welke producten en voedingsmiddelen u wel en niet kan eten. Daarnaast kan de diëtist u leren de etiketten te lezen, zodat u zelf de juiste keuze kunt maken.

 

Voedselintolerantie

Een voedselintolerantie komt door een tekort aan verteringsenzymen. Bijvoorbeeld een lactose-intolerantie komt door een tekort aan het verteringsenzym lactase. De klachten bij een voedselintolerantie kunnen erg vervelend zijn, maar zijn niet zo gevaarlijk als bij een voedselallergie. Coeliakie (glutenintolerantie) is hier een uitzondering op. Bij coeliakie is het namelijk zeer schadelijk als er zeer kleine hoeveelheden gluten worden gegeten.

Om er achter te komen of er sprake is van een intolerantie, zal er in samenspraak met u een eliminatiedieet worden gestart. Als de klachten verminderen, wordt er daarna gekeken welke hoeveelheid u van de stof nog kunt verdragen met een herintroductieschema.

In principe kunt u voor ieder voedingsmiddel intolerant zijn; wij zijn er om samen de zoektocht aan te gaan.