Praktische tips na de vakantie

De vakantie is weer voorbij en heel Nederland is weer aan het werk of zit weer in de schoolbanken.

U bent misschien al lange tijd bezig om uw eetpatroon te verbeteren en toen was daar de vakantie. Een vakantie die een grote invloed kan hebben op uw eet – en leefpatroon. Meer ongezond eten, meer alcoholische drankjes en minder lichaamsbeweging.

Nu nog een beetje nagenieten. Mag ook! Toch?

 

Het lukt soms niet om de draad weer op te pakken. Het eten van meer suiker en vet, geeft ons lichaam direct veel energie. Dit vindt ons lichaam best fijn. Veel energie waar je lichaam geen moeite voor hoeft te doen. Suiker vraagt om suiker. Als u een periode dus meer suiker heeft gegeten blijft het lichaam hier om vragen. Het is een soort verslaving.

Dit geld ook voor vetrijk eten. Vet geeft smaak aan ons eten en daar wennen de smaakpapillen aan.. Hierdoor dus ook nog trek in een vette hap.

Het zal dus wat tijd kosten om van dat “gevoel” af te zijn.

 

Stel een doel!

Waarom wil ik dit?

Waar wil ik naar toe werken?

Omschrijf dit goed voor uzelf. Bedenk zoveel mogelijk redenen waarom u gezonder wilt leven. Schrijf ze bij voorkeur op.

 

Alvast enkele tips:

– Drink voornamelijk thee, koffie en water. Vermijd ook de ‘light’drankjes zoveel mogelijk in deze eerste periode. De vicieuze cirkel (zoet vraagt om zoet) moet doorbroken worden. Ook de zoete smaak van light frisdranken kunnen dit in stand houden.

– Drink ook voldoende. Wist u dat wij honger en dorst heel vaak met elkaar verwarren? Probeer dagelijks 2 liter (inclusief koffie en thee) per dag te drinken.

– Haal geen lekkers in huis. Wat er niet is , kan niet gegeten worden.

– Maak een dag of weekmenu. Door vooraf te plannen wat u gaat eten hoeft u er  gedurende de dag ook niet meer over na te denken. Alles gaat volgens die planning en daarvoor komt u minder in de verleiding om verkeerde dingen te pakken.

– Plan ook wanneer u iets ongezonds gaat eten. Plan het geniet momentje in. Nooit meer snoepen gaat niet lukken en is onrealistisch.

– Ga niet met een lege maag de deur uit of boodschappen doen. De verleiding om iets ‘ongezonds’’ te kopen is dan heel groot.

– Ga weer bewegen. Dit geeft energie om weer gezond bezig te gaan.

– Betrek met de omgeving over de doelen. Zo kan de omgeving steunen.-

– Sla geen maaltijden over. Het is verleidelijk om weinig te eten om zo af te vallen. Dit werkt alleen averechts, want dat geeft juist lekkere trek.

– Eiwitrijke producten geven een verzadigd gevoel. Probeer bij elke maaltijd een eiwitbron te nemen. Voorbeelden van eiwitrijke producten zijn vlees, vis, ei, melkproducten, peulvruchten en noten.

 

Probeer elke week 1 a 2 van de bovenstaande punten toe te passen in uw vernieuwde leefstijl.

Uzult zien dat kleine stapjes langer vol te houden zijn dan wanneer u gelijk heel streng bent. Geeft uzelf de tijd om nieuwe gewoontes aan te leren.

 

SUCCES!