Goedkoop boodschappen doen – bespaartips voor in de winkel

Goedkoop én gezond eten? Dat kan. Door geld te besparen tijdens het boodschappen doen, slim te koken en bewaren, en minder voedsel te verspillen, kun je € 120,- per persoon per jaar goedkoper uit zijn. Bekijk hier onze 10 beste budgettips om goedkoop boodschappen te doen.

De 10 beste bespaartips voor in de winkel

1. Controleer de voorraad en maak een boodschappenlijstje
Doet u boodschappen met een boodschappenlijstje? Slim, want dan koopt u minder snel iets wat u niet nodig hebt. Een handige volgorde voor het boodschappen doen is: (1) kijk eerst in uw voorraadkast, koelkast en vriezer wat u nog in huis hebt, (2) maak op basis daarvan een menu voor een aantal dagen, (3) schrijf vervolgens op wat u nodig hebt en noteer ook de hoeveelheden. Mensen die altijd een boodschappenlijstje maken, gooien jaarlijks tot wel 9 kilo minder voedsel weg. Dat scheelt voor uw portemonnee!

2. Bezoek de markt
U kunt geld besparen door naar de markt te gaan. Verse producten zoals groente en fruit zijn hier vaak goedkoop. Zeker aan het einde van de dag. Koop niet meer dan u nodig hebt, zodat u aan het einde van de week geen eten hoeft weg te gooien.

3. Ga naar de goedkoopste supermarkt
Vergelijk regelmatig de supermarktprijzen. Controleer waar de producten die u vaak nodig hebt – zoals brood, aardappelen, rijst, pasta, zuivel, groente en fruit – het goedkoopst zijn. Wie weet is de winkel die net iets verder fietsen is wel goedkoper dan de supermarkt die u nu altijd bezoekt.

4. Ruil vlees in voor een ei of peulvruchten
Vlees is vrij duur. Kies daarom vaker voor peulvruchten zoals bruine of witte bonen, kikkererwten en linzen. Peulvruchten zijn veel goedkoper en een gezond en duurzaam alternatief voor vlees.

5. Hele groente in plaats van voorgesneden groente
Een hele bloemkool, een bos wortelen, een netje uien of een zak aardappelen is goedkoper dan een zak voorgesneden groente of een zak aardappelschijfjes. Dat komt omdat er meer inzit en u er vaak meerdere keren van kunt eten. Bovendien blijft een hele kool of krop sla langer goed dan een zak voorgesneden groenten. U hoeft dan minder snel iets weg te gooien.

6. Groente uit de vriezer of een potje
Sommige groenten zijn goedkoper uit de diepvries. Doperwten uit de vriezer bijvoorbeeld zijn stukken goedkoper dan verse. En ze zijn net zo gezond. Ook groenten uit pot of blik zijn vaak goedkoper dan verse groenten. Maar hieraan is vaak zout en/of suiker toegevoegd. Neem deze producten daarom niet te vaak. Ook vis en vlees zijn vaak goedkoper uit de diepvries. Kies onbewerkte varianten; die zijn beter voor uw gezondheid.

7. Kijk in de onderste schappen en check de kiloprijs
Kijk in de winkel vooral in de onderste schappen. Hier staan de minder bekende, vaak goedkopere merken. Ze smaken meestal net zo goed. Als u prijzen vergelijkt, is het ook slim om naar de hoeveelheden te kijken. In sommige potten groenten of bonen of blikken vis zit meer dan in andere. Bij veel producten staat op het schap een prijs per kilo vermeld, dat maakt vergelijken gemakkelijk.

8. Drink water, thee en koffie
Frisdrank en alcohol is vrij duur en beide zijn niet goed voor uw gezondheid. Wie in plaats van bijvoorbeeld cola of sinas vaker kiest voor kraanwater, afgewisseld met thee en koffie, kan per jaar honderden euro’s besparen.

9. Gebak en snacks voor speciale gelegenheden
Ook regelmatig koek, snoep, gebak en snacks eten is duur en ongezond. Reserveer koeken, gebak en zoutjes voor speciale gelegenheden, zoals een verjaardag of een keer in het weekend.

10. Let op aanbiedingen
Supermarkten prijzen producten vaak af als de houdbaarheidsdatum nadert. Maak alleen gebruik van aanbiedingen als ze echt nuttig zijn. Kijk bij gekoelde producten zoals vis, vlees of groente of ze in de weekplanning passen, want deze producten bederven sneller. Laat u niet verleiden door aanbiedingen van ongezonde producten zoals chips, snoep, koekjes en gebak.

Bron:
Voedingscentrum. (z.d.). Goedkoop boodschappen doen – bespaartips voor in de winkel. Geraadpleegd op 8 juli 2022, van https://www.voedingscentrum.nl/nl/thema/kopen-koken-bewaren/goedkoop-boodschappen-d oen-10-beste-bespaartips-winkel-supermarkt.aspx