Koolhydraten en suikers

Koolhydraten worden ingedeeld in 3 groepen . Suikers vallen onder de groep koolhydraten. Ze komen veel in onze voeding voor.

  • 1 suikermolecuul noemen we een monosacharide. Denk hierbij aan glucose en fructose (fruitsuikers)
  • 2 suikermoleculen noemen we een disacharide. Denk hierbij aan lactose (melksuiker) of sucrose (tafelsuiker)
  • >2 suikermoleculen noemen een polysacharide. Deze groep wordt ook wel de zetmeelgroep (brood, aardappelen, peulvruchten, pasta) genoemd.

(Voedingscentrum z.d)

Het kan soms lastig zijn om suiker te herkennen. Wist u dat er suiker meer dan 50 verschillende schuilnamen heeft. Bijvoorbeeld: glucosestroop. Glucosefructosestroop, agavesiroop, honing, bruine suiker, kristalsuiker, dadelsiroop etc.

Een gemiddelde Nederlander Consumeert wekelijks 99 suikerklontjes aan toegevoegde suiker. Dat komt neer op 20 kg aan toegevoegde suiker per persoon per jaar. Nederlanders halen zo’n 50% van alle suiker uit productgroepen die niet in de Schijf van Vijf staan, zoals frisdrank, koek en gebak.

Er is geen bovengrens voor het gebruik van (toegevoegde) suikers. Want er zijn ook veel producten die suikers bevatten die een positief effect hebben op onze gezondheid zoals zuivel (lactose/melksuiker)  en fruit (Fructose, vruchtensuiker).“Suiker” is dus niet per definitie slecht voor u. U heeft suikers nodig om te kunnen denken en bewegen. Echter gaat het hier vooral om de suikers die van nature in onze voeding voorkomen (diabetesfonds z.d)

Voor alle benamingen van suiker zie  de volgende link: https://www.diabetesfonds.nl/over-eten/tips-minder-suiker/hoe-kun-je-suiker-herkennen#:~:text=Suiker%20heeft%20ook%20veel%20andere,honing%2C%20ahornsiroop%2C%20en%20kandij.

Bronnen:

Voedingscentrum (z.d.a). Suiker. Geraadpleegd op 8 mei 2023, van Suiker | Voedingscentrum

Diabetesfonds (z.d.a). Hoeveel suiker mag je per dag? Geraadpleegd op 8 mei 2023, van Hoeveel suiker mag je per dag? (diabetesfonds.nl)