Fit4Surgery

In samenwerking met ziekenhuis Isala is voor mensen met darmkanker (coloncarcinoom) een voedingsprogramma Fit4Surgery opgestart.
Ondersteuning gebeurt door diëtisten in de eerste lijn, dus dicht bij u in de buurt.
Fit4Surgery is een programma voor mensen die een (zware) operatie ondergaan.
Door een operatie en het herstel hiervan gaat de conditie vaak achteruit, dit komt omdat spiermassa wordt afgebroken. Dit heeft een negatief effect op het herstel en welbevinden. Daarom is het belangrijk om in de periode rondom een operatie conditie en spiermassa op te bouwen.

Het doel is  om o.a. de conditie te verbeteren, zodat iemand beter bestand is tegen de operatie. Onderzoeksresultaten laten zien dat er minder complicaties optreden, er een kortere opnameduur is en een sneller herstel. ‘Hoe fitter erin, hoe fitter eruit’. Dit noemen we prehabilitatie.
Het programma bestaat uit fysieke trainingen, verbeteren van voeding, mentale begeleiding, het behandelen van specifieke ziekten/kwetsbaarheden en het stoppen met roken en drinken van alcohol. In sommige gevallen kan de diagnose en operatie vlot achter elkaar plaatsvinden, maar ook in een kort tijdsbestek kan de conditie flink vooruitgaan.

Interventies van de dietist
– 1e consult/intake (fysiek) binnen 3-5 werkdagen.
– Telefonisch evaluatiegesprek na 2 weken.
– Telefonische eind evaluatie aan het einde van de prehabilitatie periode.

Voor meer informatie zie Fit4Surgery of op de site van Isala over het prehabilitatietraject coloncarcinomen